Wat is een circulaire economie?

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe. Dit leidt tot groeiende schaarste en toenemende druk op het milieu. Daarom werkt de overheid met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. Het doel: een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. Maar wat is dat eigenlijk, een circulaire economie?

Van een lineaire naar een circulaire economie

In een circulaire economie is er nauwelijks afval en worden producten en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. We gebruiken hiervoor zoveel mogelijk biotische grondstoffen, ook wel bio-based genoemd. In een lineaire economie worden grondstoffen gewonnen om er vervolgens producten van te maken die na gebruik als afval worden verbrand of gestort. In een circulaire economie gaat het juist om het behoud van grondstoffen door behoud van de waarde van producten en afgedankte productonderdelen en materialen.

In een circulaire economie zijn we dus minder afhankelijk van het winnen van nieuwe grondstoffen. In plaats daarvan worden producten en materialen die we reeds hebben steeds opnieuw gebruikt. Als een product kapot is, wordt dit gerepareerd. En als dat niet meer kan, dan worden er nieuwe producten van gemaakt. Kunnen we er écht niets meer mee? Dan verlaat de grondstof de economie als afval of als materiaal voor het opwekken van energie, denk aan biomassa. Maar dat moeten we zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Voorbeelden circulaire economie in Lingewaard

In Lingewaard werken al meerdere organisaties en bedrijven aan een circulaire economie. Enkele voorbeelden zijn: 

  • Kringloopwinkel Babygoed Huissen: verkoop van (gerepareerde) babyartikelen voor baby’s/ kinderen 0-4 jaar, inbreng van babyartikelen voor hergebruik.
  • Van Dalen Groep Bemmel milieustraat, Heijting Looveer Huissen milieustraat en Van Dalen Looveer: beton-, puin-  en asfaltrecycling.
  • Kreco outlet Houtakker Bemmel: het stimuleren van een circulaire economie door controleren, repareren en herverkopen en hergebruiken van partijen goederen van webwinkels, die anders vernietigd worden. 
  • Groen Gas Gelderland: een biovergisting installatie in Bemmel. De biomassa die gebruikt wordt bestaat uit mest van boerenbedrijven in Gelderland, bermgras en gras van dijken/natuurgebieden.
  • Producten van agrarische voer en voedselindustrie: graanresten, amandelschillen, afgekeurde supermarkproducten, honden en kattenvoer.  
  • Kledingruilwinkels.
  • Repaircafe : deskundige reparatievrijwilligers proberen spullen te repareren en te redden van de afvalberg.
  • Kringloopwinkels.

Repareren, opknappen, reviseren en hergebruiken

In de overgang naar een circulaire economie zijn hergebruik en repareren belangrijke elementen. Een grotere reparatiesector heeft positieve effecten op zowel materiaalgebruik als werkgelegenheid. In de praktijk kiezen ondernemers/consumenten veelal eerder voor een nieuw of vervangend product dan voor reparatie. Ook in Lingewaard treffen wij veel bedrijven aan die reparaties uitvoeren. Denk aan reparatiebedrijven van kleding, elektronica, fietsen, auto’s, witgoed, gsm-toestellen, etc.. Hergebruik van afgedankt nog goed producten, in dezelfde functie door andere gebruiker. 

Bedrijven, organisaties en consumenten in Gelderland gebruiken en consumeren grondstoffen en materialen

In omvang bevinden zich binnen de sectoren agrofood (veeteelt, diervoeding, diervoeders, en melk / voedingsmiddelen) en bouw samen ruim 80% van de grondstofstromen. Grote stromen in de bouw zijn delfstoffenwinning (o.a. zand, klei en grind) en grond -weg en waterbouw. In de woningbouw en utiliteitsbouw worden veel grondstoffen verbruikt net als in de grond, -weg en waterbouw. Wij zien ook grote stromen in de maakindustrie (o.a. papier, karton en kunststof) en bij consumenten (consumptie en afval). Sectoren als gezondheidszorg, vervoer en opslag, dienstverlening en onderwijs kennen relatief geringe grondstofstromen. 

Overheden proberen met sectoren als bijvoorbeeld de bouw en agrofood afspraken te maken. Daarnaast bestaan er stimuleringsprogramma’s, zoals subsidie circulaire bouw of onderzoek van circulaire plastic of innovatieve projecten.