Vragen en antwoorden noodopvang
Hieronder vindt u vragen en antwoorden over de noodopvang van vluchtelingen in Bemmel.
Staat uw vraag er niet tussen? Of wilt u iets anders met ons delen? Vul dan het reactieformulier in.
Achtergrond van het besluit
Waarom kiest gemeente Lingewaard ervoor om een noodopvang te openen?
De gemeente Lingewaard heeft een wettelijke taak (de Spreidingswet) om vluchtelingen op te vangen. Een noodopvang is een tijdelijke opvang voor twee jaar. Met het openen van een noodopvang wordt voldaan aan de wettelijke opgave zonder dat wij een structurele opvang openen. De gemeente kan daarmee de ontwikkelingen volgen rondom het intrekken van de Spreidingswet.
Wat is het verschil tussen een azc en een noodopvang?
Een asielzoekerscentrum (azc) is een structurele opvanglocatie voor meerdere jaren. Een noodopvang is tijdelijk en voor de duur van maximaal 2 jaar. De voorzieningen zijn eenvoudiger en de opvang is gericht op de primaire behoeften zoals onderdak en rust.
We hoeven volgens het verdeelbesluit maar 75 vluchtelingen op te vangen. Waarom is gekozen voor deze opvang?
Bij een opvanglocatie voor 75 asielzoekers is de gemeente volledig (financieel) verantwoordelijk voor de opvang. Dit betekent onder andere de opvang, dagelijkse begeleiding, beveiliging en zorg. Dit zorgt voor een enorme druk op de maatschappelijke voorzieningen en de gemeentelijke organisatie. Daarnaast is het in de praktijk efficiënter en uitvoerbaarder om op één centrale locatie meer mensen op te vangen dan meerdere kleinschalige locaties op te zetten. Dit zorgt ook voor betere begeleiding en beveiliging.
De Spreidingswet wordt toch binnenkort afgeschaft?
De Spreidingswet is sinds februari 2024 van kracht. Er zijn veel berichten in de media geweest dat de Spreidingswet vroegtijdig wordt ingetrokken, maar de wet is op dit moment nog van kracht. Het kabinet heeft recent laten weten dat de Spreidingswet pas in 2026 wordt ingetrokken. Hierdoor hebben wij een wettelijke taak om in de gemeente Lingewaard vluchtelingen op te vangen. Onafhankelijk van de wet voelt de gemeente zich verantwoordelijk om hulp te bieden waar het nodig is.
Andere gemeenten vangen geen vluchtelingen op. Waarom Lingewaard wel?
Er zijn veel andere (buur)gemeenten die opvang voor vluchtelingen realiseren. Gemeente Lingewaard kiest ervoor om niet af te wachten, maar actief bij te dragen.
Wat gebeurt er als de gemeente geen vluchtelingen opvangt?
Dan blijft de druk op de bestaande opvanglocaties onverantwoord hoog. We voldoen dan niet aan de Spreidingswet en de kans bestaat dat het Rijk op termijn alsnog opvang oplegt, maar dan zonder invloed van de gemeente op locatie of invulling.
Keuze van de locatie
Waarom is er gekozen voor deze locatie?
Het college wijst de locatie aan. Bij het onderzoek naar een geschikte opvanglocatie voor asielzoekers hebben wij verschillende locaties onderzocht. Deze locatie is gekozen op basis van vooraf gestelde criteria, waaronder beschikbaarheid, afstand tot voorzieningen, veiligheid, bereikbaarheid en snelheid van realisatie.
Waarom worden de vluchtelingen niet verdeeld over de gemeente? Dus meer kleinschalige plekken?
Vanuit de organisatie hebben wij verschillende opties overwogen om tot het besluit te komen voor één centrale locatie. Eén centrale locatie is veiliger, beter te beheren en beter te voorzien van zorg en begeleiding. Tevens is bij het realiseren van kleinschalige opvanglocaties de gemeente Lingewaard volledig (financieel) verantwoordelijk voor onder andere de opvang, beveiliging en zorg.
Er loopt een fietsroute langs de locatie. Is hier rekening mee gehouden?
Ja, hier is nadrukkelijk naar gekeken en hier wordt rekening mee gehouden. We kijken welke maatregelen getroffen moeten worden om de verkeersveiligheid te waarborgen.
Noodopvang
Kunnen de vluchtelingen van het terrein af?
Ja, bewoners van de noodopvang zijn niet gedetineerd. Zij mogen zich vrij bewegen, net als iedere andere inwoner, binnen de regels van de wet.
Welke vluchtelingen komen naar Lingewaard?
Het gaat om gezinnen, mannen, vrouwen, kinderen van diverse leeftijden en nationaliteiten, allemaal mensen die asiel aanvragen in Nederland. Het COA bepaalt welke mensen in de noodopvang geplaatst worden.
Hoe wordt de omgeving van de noodopvang beveiligd?
Er is beveiliging op de locatie, zowel overdag als ’s nachts. Daarnaast is er goede samenwerking met politie en handhaving.
Komt er een meldpunt voor omwonenden?
Het COA is verantwoordelijk voor de noodopvanglocatie voor asielzoekers. Wanneer omwonenden vragen hebben, kunnen zij rechtstreeks contact opnemen met de locatieleider van het COA.
Blijft de opvanglocatie maar voor 2 jaar of kan dat verlengd worden?
De vergunning wordt afgegeven voor 2 jaar en wordt niet verlengd.
Wordt de locatie geopend in het laatste kwartaal van 2025? Kan dat nog uitlopen?
Dat is de planning, maar er zijn altijd risico’s op vertraging door procedures of bouwwerkzaamheden. We doen er alles aan om deze planning te halen.
Participatie/informatie
Waarom heeft de gemeente niet vooraf aan inwoners gevraagd welk aantal vluchtelingen zij acceptabel vinden?
De gemeente heeft een wettelijke plicht om vluchtelingen op te vangen. Door een noodopvang voor 200 vluchtelingen te openen voor twee jaar wordt de druk op samenleving beperkt en voldoen we aan de Spreidingswet.
Op welke wijze worden de direct omwonenden geïnformeerd?
De direct omwonenden zijn als eerste op de hoogte gebracht van de komst van de noodopvang. Zij zijn ook uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst waarin informatie wordt gegeven over de noodopvang.
Geplande woningbouw
Welke gevolgen heeft de noodopvang voor de geplande woningbouw?
De noodopvanglocatie heeft géén invloed op de geplande woningbouw en deze gaat dus gewoon door.
Overige vragen
Waarom krijgen vluchtelingen wel een plek en onze kinderen niet?
Ook woningzoekenden in Lingewaard ondersteunen wij waar mogelijk bij het aanbieden van een woning. De noodopvang heeft geen invloed op de beschikbare woningen of de geplande woningbouw.
Wie betaalt de kosten van de noodopvang?
Het COA is bij deze noodopvang verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding, beveiliging en zorg. Hierdoor draagt het COA de kosten en zijn de kosten voor Lingewaard beperkt.
De huisartsen in Lingewaard hebben al een wachtlijst. Waar moeten de vluchtelingen heen voor zorg?
Het COA regelt eerstelijnszorg via een aparte huisartsenzorgstructuur, die losstaat van de reguliere praktijken. Er komt dus geen extra druk op de bestaande huisartsen.
Moeten de kinderen in de noodopvang naar school? En waar dan?
Ja, kinderen hebben recht op onderwijs. In overleg met de schoolbesturen wordt hieraan invulling gegeven.
Kan ik bezwaar maken tegen de noodopvang?
Voor de noodopvang wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Als de omgevingsvergunning is verleend, kan hiertegen bezwaar worden gemaakt.
Staat uw vraag niet bij de vragen en antwoorden op deze pagina? Of wilt u iets anders met ons delen? Vul dan het reactieformulier in.