Valpreventie campagne: ‘Sta ik sterk?’

In de gemeente Lingewaard zijn we de ketenaanpak valpreventie aan het opzetten. Dit vraagt om een samenwerking tussen het medische, paramedische en sociale domein. Bij laag valrisico is een inwoner al geholpen met het reguliere sport- en beweegaanbod. Bij een verhoogd valrisico wordt er gevraagd om begeleiding van een fysio- of oefentherapeut therapeut bij een valpreventie beweeginterventie: In Balans of Otago. Voordat de inzet hiervan mogelijk is moeten de ouderen wel eerst gesignaleerd worden! Daar zit nu de uitdaging in en daarom wil de gemeente met het verbeteren van de communicatie inzetten op het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico. Iedereen kan een signaleringsrol hebben. Weet jij nog niet wat je kan doen of waar iemand terecht kan als je een valrisico signaleert? Lees dan verder.

De ketenaanpak valpreventie bestaat uit drie bouwstenen:

  1. Opsporen
  2. Screenen
  3. Aanbod

Opsporen

De gemeente is nu aan zet als het gaat om het opsporen. De centrale vraag waar we een antwoord op moeten geven is: Hoe spoor je meer mensen op? Hiervoor willen we als gemeente gebruik maken van de landelijke campagne die in oktober gelanceerd wordt door het ministerie van VWS: ‘Ik sta sterk’. Deze campagne willen we als gemeente inzetten via onze media, via Hét Gemeentenieuws en via de verspreiding van folder- en postermateriaal. Meer informatie over de campagne is te vinden via de website van Hoe sterk sta ik

Screenen

Bij bouwsteen 2 gaat het om het screenen van inwoners op de mate van valrisico. Hoe meer we het valrisico van onze inwoners in kaart kunnen brengen, hoe beter we kunnen voorkomen dat ze vallen. Dit doen we als gemeente niet alleen, maar hierbij betrekken we het netwerk. Op de website van de campagne (zie hierboven) is het nu ook mogelijk om een digitale valrisicotest te doen. Middels een aantal vragen, zoals over de mate van bewegen, oogfunctie en het medicatiegebruik schat deze test in wat de mate van valrisico is en volgt er een advies ‘wat je kan doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan’. 

Aanbod

Enorm belangrijk  is om het valrisico niet alleen op te sporen, maar de mensen ook daadwerkelijk goed door te leiden naar het aanbod in de gemeente. Alleen op die manier kan vallen worden voorkomen.. In vijf verschillende kernen in de gemeente wordt door fysiotherapeuten het groepstrainingsprogramma ‘In Balans’ aangeboden voor inwoners met een verhoogd valrisico. Daarnaast worden in het najaar van 2024 twaalf therapeuten opgeleid om het individuele Otago-oefenprogramma te geven.  Sporten en bewegen helpt om vallen te voorkomen. Het is daarom uitermate geschikt voor mensen met een laag valrisico.In de gemeente Lingewaard is er veel regulier sport- en beweegaanbod beschikbaar. Indien iemand op zoek is naar een geschikte activiteit dan is het mogelijk om hierbij de sportcoach van Sportservice Lingewaard in te schakelen. 

Fietsvalpreventie

Nieuw in de gemeente Lingewaard is dat we sinds dit jaar ook inzetten op fietsvalpreventie. We zijn aangesloten bij Doortrappen in Gelderland. Doortrappen heeft het motto: Veiliger fietsen tot je 100ste en daar sluiten we ons als gemeente volledig bij aan. Dit doen we onder andere door het trainingsprogramma van Fietsvalpreventie.nl te ondersteunen. Dit zijn vier jonge, enthousiaste ondernemers (en fysiotherapeuten) die bezig zijn met de doorontwikkeling en erkenning van hun interventie. Kijk voor meer informatie op Fietsvalpreventie.nl.

Iedereen kan een signaleringsrol hebben als het gaat om vallen. Weet binnen Lingewaard de juiste persoon te vinden door ons als gemeente, of de sportcoach of fysiotherapeut te vragen om advies. Voor meer informatie over valpreventie kun je hier terecht.