Toegankelijke PDF maken
Wij stellen als voorwaarde dat producten die u levert, voldoen aan de gestelde wet- en regelgeving. Digitale toegankelijkheid is een eis die voortkomt uit de wet digitale toegankelijkheid. Door u geleverde PDF documenten moeten dus voldoen aan de eisen van toegankelijkheid.
Waarom toegankelijke PDF's?
Iedereen moet met de digitale overheid kunnen communiceren. Ook mensen met een permanente of tijdelijke functiebeperking: 26% van de Nederlanders!
Een PDF moet voldoen aan de eisen van toegankelijkheid zodat iemand die blind is het document toch kan gebruiken. Het moet dus gelezen kunnen worden door een brailleapparaat, het moet voorgelezen kunnen worden en iemand moet er met het toetsenbord doorheen kunnen navigeren.
Alle toegankelijkheidseisen uit de norm WCAG 2.1 zijn van toepassing op PDF-bestanden: https://digitoegankelijk.nl/aan-de-slag/tips/kantoorbestanden.
Toegankelijke PDF's zijn gelaagd
Bij een toegankelijke PDF gaat het erom dat u het document zo maakt dat het geschikt is voor mensen die een zogeheten functiebeperking hebben. Voor het toegankelijk maken van PDF documenten is het belangrijk om ze gelaagd te maken.
De zichtbare laag
De eerste laag bestaat uit tekst en vaak uit afbeeldingen, tabellen of grafieken. Dit is de zichtbare laag.
De onzichtbare laag
De onzichtbare tweede laag bestaat uit code die gelezen kan worden door bijvoorbeeld een screen reader. Die code geeft informatie over de opbouw van het PDF-bestand. Denk aan kopjes, tussenkopjes, paragrafen, omschrijvingen van wat er in een grafiek of afbeelding is te zien, enzovoort. Zo weet de screen reader wat waarbij hoort en in welke volgorde het opgelezen moet worden. In een standaard PDF-bestand zonder extra laag ontbreekt deze informatie. De screen reader leest dan mogelijk eerst de derde alinea voor dan de vijfde en daarna de eerste.
Waar u verder rekening mee moet houden
Afbeeldingen die informatie bevatten moeten een alt-tekst krijgen. Die alt-tekst legt uit wat er op de afbeelding te zien is.
Houd ook rekening houden met het contrast van de kleuren. Is dit hoog genoeg en dus leesbaar voor mensen die kleurenblind zijn? Bevat het PDF-document zogeheten metadata, zoals van wie de PDF is, wat de titel is en welke inhoud het document bevat?
Ook heel belangrijk: in welke taal is het document is geschreven? Je wilt niet dat de screen reader een Engels document in het Nederlands opleest, of andersom.
Toegankelijk maken van een PDF begint bij de bron
Pak digitale toegankelijkheid al in het brondocument aan. Ervaring is dat de nabewerking van een PDF voor digitale toegankelijkheid veel ingewikkelder en kostbaarder is.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om een Word-document digitaal toegankelijk te maken voordat u het exporteert naar PDF.
Informatie voor ontwikkelaars van PDF-documenten
Voorbeelden
Hieronder twee voorbeelden van PDF-documenten die toegankelijk gemaakt zijn: