Samen voor een gezonde Lingewaardse generatie in 2040
In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zijn verschillende doelen opgenomen: terugdringen gezondheidsachterstanden; een gezonde en fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten; het versterken van (de verbinding met) de sociale basis; een gezonde leefstijl; versterking van de mentale weerbaarheid; en vitaal ouder worden.
Net als andere gemeenten heeft ook Lingewaard een lokaal plan van aanpak GALA geschreven. In Lingewaard gebeurt al veel op de losse thema’s uit het GALA. De grote uitdaging in de uitvoer van het GALA zit hem in het verbinden van de thema’s en het creëren van samenhang, zoals deze er in het dagelijks leven ook is voor onze inwoners.
Gezonde leefomgeving
De sleutel tot de stip op de horizon: ‘een gezonde generatie in 2040’ is het creëren van een gezonde leefomgeving. De leefomgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren heeft invloed op hun gezondheid en welzijn. Een gezonde leefomgeving is een leefomgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is. Ook een passende woning, een veilige omgeving, een groene openbare ruimte, voldoende ruimte om lekker te bewegen en te spelen voor kinderen en schone lucht dragen bij aan een gezonde leefomgeving.
Positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg waarbij het gaat over gezondheid als basis voor een prettig leven. Met de vertaling van positieve gezondheid naar de leefomgeving (zie bovenstaand figuur van het Institute for Positive Health (IPH) wordt inzichtelijk gemaakt hoe een gezonde leefomgeving tot stand kan komen. De start hiervoor is positieve gezondheid onderdeel te maken van het gesprek en van de ontwikkelingen van (ruimtelijke) plannen. Dat vraagt om een andere manier van denken, om geloven in preventie en om een andere manier van (samen)werken, zowel binnen als buiten de gemeente.
Meedoen in Lingewaard
De gemeente Lingewaard wil met de uitvoer van het Gezond en Actief Leven Akkoord bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving van onze inwoners door te focussen op het domein meedoen. Op dit domein stelt de gemeente met GALA de volgende doelen:
- Inwoners hebben toegang tot activiteiten gericht op welzijn, cultuur en sport en bewegen.
- Het aanbod in activiteiten op het gebied van welzijn-, sport en bewegen, en cultuur wordt uitgebreid.
- De verbinding tussen welzijn, sport en cultuur wordt verbeterd.
- Inwoners weten waar ze terecht kunnen voor zorg en ondersteuning of wie ze kunnen benaderen om hen hierbij te helpen.
- Inwoners ervaren minder eenzaamheid.
Sterke sociale basis
In eerste instantie geven mensen zelf invulling aan een zo gezond mogelijk leven, maar daarvoor is een sterke sociale basis essentieel. De sociale basis betekent: ‘vrij toegankelijke formele en informele activiteiten en voorzieningen gericht op het elkaar ontmoeten en ondersteunen, ontplooien en ontspannen die zorgen dat mensen kunnen samenleven en meedoen. Het versterken van de sociale basis gaat over het omzien naar elkaar in de wijken, buurten en dorpen. Maar ook over het autonoom kunnen leiden van het leven met eigen regie en een netwerk vanuit die basis. Waar nodig kunnen de gemeente en zorgorganisaties passende hulp bieden die aansluit op de behoefte en de mogelijkheden van de inwoner’. Bekijk hier meer informatie over de sociale basis.
Het versterken van de sociale basis doet de gemeente Lingewaard onder andere door in te zetten op ontmoeting, bijvoorbeeld door het inrichten van ‘huiskamers’ in iedere kern (of zelfs wijk) van de gemeente. Huiskamers zien wij als een activiteit of plek waar inwoners naar toe kunnen komen om elkaar te ontmoeten, samen iets te doen en waar ze informatie kunnen krijgen. Ook faciliteren we de inzet van de welzijnscoach, sport- en cultuurcoaches en verbeteren we samen met hen het aanbod aan activiteiten. De coaches kunnen bovendien inwoners individueel helpen bij het vinden van passende activiteiten (lees de artikelen van alle drie de coaches verderop in de nieuwsbrief).
De gemeente heeft ook een rol in het verbeteren van de infrastructuur (het vindbaar zijn), faciliteren van aanbod, meten en evalueren en communiceren over activiteiten en mogelijkheid tot ondersteuning in de gemeente. Vanuit GALA draagt de gemeente bij aan informatie en bewustwording rondom gezonde leefstijl, bijvoorbeeld door aan te sluiten bij JOGG: Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst (lees hierover meer in het artikel ‘Samen maken we gezond gewoon’); vitaal ouder worden door samen te werken met het netwerk valpreventie aan het verbeteren van de communicatie en het valpreventieve aanbod in de gemeente (lees hierover meer in het artikel Valpreventiecampagne: ‘Sta ik sterk?‘); en versterken we de mentale weerbaarheid van de Lingewaardse jeugd door het aanbieden van Move Ya Hippo op basisscholen.
Samen met onze partners
Als gemeente hebben we onze partners nodig. Alleen als we gezamenlijk optrekken en ervoor zorgen dat iedereen weet waarom we doen wat we doen, dan kunnen we ervoor zorgen we dat iedereen aangehaakt blijft en we ons doel bereiken. We hebben daarvoor een samenwerking nodig, met welzijn-, sport en cultuur, met het (para)medische domein en onderwijs, met vrijwilligers en ouderenorganisaties.
Positieve gezondheid in eigen functie
Ga eens na hoe u positieve gezondheid ziet in uw eigen functie. Hoe verbind u uw werk met dat van anderen? En hoe draagt u bij aan de mogelijkheid tot meedoen van alle inwoners? Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een activiteit om uw patiënt met eenzaamheid te helpen, weet dan dat de welzijnscoach hierbij kan helpen. Bent u een directeur van een school en wilt u graag een activiteit organiseren die de kinderen uitnodigt om meer te bewegen? Dan kunnen de sportcoaches met u meedenken. Of hebt u als professional een andere goed idee? Neem contact op en dan zoeken we de samenwerking op met de juiste partners.