Nieuwe aanpak sociale basis

In Lingewaard hebben we een goede sociale basis. We hebben een sterk verenigingsleven, goede voorzieningen en vooral: we kijken om naar elkaar. Er is veel hulp beschikbaar op het gebied van zorg, schulden, mentaal welzijn en eenzaamheid. Maar mensen weten niet altijd waar ze deze hulp kunnen vinden. Daarom gaan we de sociale basis verbeteren. Zodat inwoners sneller en makkelijker hulp kunnen krijgen als dat nodig is.

De sociale basis gaat over activiteiten en voorzieningen waar inwoners aan mee kunnen doen of gebruik van kunnen maken. Het gaat over ontmoeten en ondersteunen en over ontwikkeling en ontspannen. Over burenhulp, het vervoer van leerlingen of ouderen, de sportvereniging, een koffieochtend, vrijwilligerswerk, maatschappelijk werk, inwonersinitiatieven en nog veel meer. Kortom: de sociale basis gaat om zaken die eraan bijdragen dat inwoners kunnen meedoen en samenleven.

Het netwerk van mensen in de buurt, de ontmoetingsplekken en de hulp van de gemeente horen allemaal bij de sociale basis. Een sterke sociale basis zorgt ervoor dat mensen elkaar helpen en samen dingen doen.

We willen dat zorg beschikbaar blijft 

Voor iedereen die dat nodig heeft, nu en in de toekomst. De vraag naar zorg en hulp in Lingewaard is groot, steeds meer mensen hebben hulp nodig. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen die in de zorg werken.

Als we niets doen, kunnen straks niet alle inwoners meer de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Daarom gaan we het welzijnswerk anders organiseren. We gaan hulp en ondersteuning laagdrempeliger maken en dichter bij de inwoners brengen. Ook willen we zorgen dat het voor inwoners duidelijker wordt waar ze terechtkunnen voor hulp. 

Van drie partners naar één organisatie

De gemeente werkt nu nog met drie grote welzijnspartners. Dat zijn Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Rijnstad en MEE. Daarnaast is er nog een aantal kleinere partners. Dit gaat dus veranderen.

Gemeente Lingewaard gaat vanaf januari 2026 samenwerken met één organisatie die vrijwel alle producten en diensten van de sociale basis namens de gemeente gaat verzorgen. Welke organisatie dat wordt, dat wordt in het voorjaar van 2025 bekend. Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) stopt eind 2025. Het bestaande aanbod van SWL blijft tot eind 2025 gewoon beschikbaar. 

Vanaf 1 januari 2026 willen we:

  • Hulp dichter bij huis
    Inwoners moeten makkelijk toegang krijgen tot hulp en voorzieningen. Denk aan informatiepunten of hulp bij dagelijkse vragen.
  • Meer ontmoetingsmogelijkheden
    We willen in de buurt meer plekken maken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dit helpt inwoners om elkaar beter te leren kennen en vriendschappen te sluiten.
  • Advies op logische plekken
    Hulp op plaatsen waar mensen vaak komen, zoals scholen, buurthuizen of andere ontmoetingsplekken.

Wat merken inwoners van de verandering?

Er komt meer sociale samenhang in de kernen. De verandering kan gevolgen hebben voor het huidige (hulp)aanbod, de contactpersonen en de voorzieningen. De nieuwe organisatie kan zelf bepalen hoe en waar ze de taken van welzijn uitvoert. Wel moet ze zich houden aan de afspraken die zij met de gemeente maakt. 

Foto van deelnemers in huiskamer van De Minkhof

Vragen en antwoorden

Welke beweging gaan we maken? 

We vinden het belangrijk dat iedereen die zorg of hulp nodig heeft, deze ook kan krijgen. De sociale basis gaat over alles wat mensen nodig hebben om goed mee te kunnen doen in de samenleving, zichzelf te ontwikkelen, goed zelfstandig te kunnen wonen en kinderen op te voeden, zonder dat ze daarvoor speciale zorg nodig hebben.

De veranderingen zijn:

  • Problemen vroegtijdig opmerken en oplossen.
  • Hulp dichterbij huis bieden. Inwoners kunnen makkelijker vragen stellen en hulp krijgen.
  • Hulp bieden op plaatsen die voor inwoners logisch zijn, zoals scholen voor opvoedvragen of buurthuizen voor ontspanning.
  • Meer laagdrempelige voorzieningen waar inwoners snel hulp kunnen krijgen.
  • Snellere hulp voor inwoners, meestal zonder dat daarvoor een officiële aanvraag nodig is.
  • Het aanbod van algemene hulp uitbreiden, afgestemd op de behoeften van het moment.

Wat hebben we daarvoor nodig?

Een partij die de opdracht uit kan voeren
We zoeken een organisatie die de taak kan uitvoeren en ervoor zorgt dat inwoners in hun eigen wijk terecht kunnen voor hulp bij opvoeding, geldproblemen of langer zelfstandig wonen. We zijn nu bezig met het vinden van zo'n organisatie.

Plekken waar de opdracht uitgevoerd kan worden
Daarnaast zijn er ontmoetingsplekken nodig, zoals dorpshuizen en buurthuizen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ondersteunen en ontspannen. De gemeente blijft investeren in deze plekken.

Wie is erbij betrokken? 

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de sociale basis te versterken. Het college zorgt voor de aanbesteding en beslist uiteindelijk welke organisatie de opdracht krijgt. De veranderingen hebben invloed op hoe medewerkers werken binnen verschillende teams, zoals het Sociaal Domein en het Klant Contact Centrum (KCC).

Wat is het doel? 

Het doel is om lokale sociale teams te maken die in elke wijk aanwezig zijn. Zo kunnen inwoners dichtbij huis terecht voor hulp en ondersteuning. De sociale teams kijken of de vraag kan worden opgelost binnen de sociale basis of dat er meer hulp nodig is. De bestaande hulp blijft beschikbaar voor situaties die niet binnen de sociale basis kunnen worden opgelost. 

Meer informatie

Heeft u vragen over het project Versterking Sociale Basis? Stel dan uw vraag via het contactformulier.

Stel uw vraag

Nieuws over de versterking van de sociale basis