Pijler 3: Warmtetransitie
‘We moeten van het aardgas af’. Dit onderwerp is veel in het nieuws. Het betekent dat we onze huizen en gebouwen op een andere manier gaan verwarmen. We stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van onze woningen en gebouwen. Hier is een flinke overgang voor nodig, daarom heet het ‘warmtetransitie’. De oplossing is voor elke wijk verschillend.
Het volgende filmpje vertelt meer over waarom we stoppen met aardgas.
De verwarming van je huis kan je op verschillende manieren vervangen. Bijvoorbeeld door de aansluiting op een warmtenet, met elektrische oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Hieronder een aantal korte filmpjes over deze onderwerpen die dienen ter illustratie:
Korte animatie over het warmtenet
Lokale ideeën
De gemeente heeft een belangrijke rol. De gemeente onderzoekt in samenwerking met de tuinders in NEXTgarden en het gemeentelijk warmtebedrijf (WNL) of we de restwarmte die komt van de kassen nóg beter kunnen gebruiken. 'Deze warmte kunnen we bijvoorbeeld gebruiken voor het verwarmen van woningen of het toekomstbestendig maken van bedrijven en tuinders op Bergerden. We kijken ook naar andere warmtebronnen die een optie zijn voor onze gemeente. Nieuwbouw maken we al zonder gas, maar we kijken bijvoorbeeld ook hoe we woningen en bedrijven die er al staan zonder gas kunnen verwarmen.
Wat doen we?
- Beleid: in 2023 werken we aan het nieuwe beleidskader energietransitie.
- Warmtebedrijf: in 2021 heeft de raad besloten tot de oprichting van een warmtebedrijf genaamd het gemeentelijk warmtebedrijf (WNL).
- Routekaart: we maken een routekaart met daarop de stappen voor een energieneutraal (glas)tuinbouwgebied in 2030.
- Verduurzamen terreinen waar bedrijven zijn: Houtakker en Agropark verduurzamen, wij helpen hierbij.
- Nieuwe ideeën duurzaamheid: we hebben minimaal vier keer per jaar contact met de coöperatie Duurzaam Zilverkamp en Doornenburg Duurzaam met energie. Datzelfde geldt voor andere inwonersgroepen die met ons willen meedenken over warmtetransitie.
- Duurzame energiebronnen: we gaan verder met het onderzoeken/gebruiken van energiebronnen zoals zonthermie, aquathermie en bewaren van warmte in Hoge Temperatuur Opslag (HTO).
- RES: we hebben ons gecommitteerd aan de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 en werken toe naar de RES 2.0.
- Wijk van de Toekomst Zilverkamp: de wijk Zilverkamp in Huissen is sinds 2018 een officiële Wijk van de Toekomst. In samenwerking met inwonerscoöperatie Duurzaam Zilverkamp, Waardwonen en andere betrokken partijen onderzoekt de gemeente mogelijkheden om de wijk versneld van het aardgas te halen.
Documenten
Document download informatie:
- Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende PDF-lezers, zoals Adobe Reader.
Heeft u vragen over de energietransitie?
Neem dan contact op met Jody Andernach, het liefst via j.andernach@lingewaard.nl. U kunt ook bellen via (026) 32 60 111.