Opvanglocatie Oekraïners aan de Dr. Hoijngstraat in Bemmel

Door de oorlog komen er nog steeds Oekraïense vluchtelingen naar ons land toe. In Lingewaard bieden we hen een tijdelijk thuis. In onze gemeente zijn momenteel zeven gemeentelijke opvanglocaties. Deze zijn vol. Met het openen van een achtste locatie voldoet de gemeente aan het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De opgave komt vanuit het Rijk. Zij hebben de locatie en budgetten goedgekeurd.

Nieuwe locatie

De nieuwe locatie staat aan de Dr. Hoijngstraat 5 in Bemmel, ook wel bekend als IKC Donatushof. De oude school heeft al veel verschillende ruimtes en basisvoorzieningen, daardoor is er geen grote verbouwing nodig. Ook is het mogelijk om op het eigen terrein parkeerplekken te maken. De buurtspeeltuin De Torteltuin en een groot deel van het schoolplein blijven open en toegankelijk voor iedereen.

Na de verbouwing is er plek voor maximaal 63 vluchtelingen uit Oekraïne. Dit kunnen echtparen, gezinnen en/of alleenstaanden zijn. De verwachting is dat de eerste bewoners er voor de zomervakantie gaan wonen. De centraal gelegen locatie in de wijk Klappenburg wordt nu een tijdelijke opvang voor Oekraïners. Daarna is de locatie in beeld voor woningbouw.

Meer informatie

Bekijk hier meer informatie over de opvang van Oekraïners.

Vragen over de locatie

Waarom kiest de gemeente voor deze locatie? 
De locatie komt leeg en is snel en redelijk eenvoudig geschikt te maken voor opvang, omdat het al faciliteiten heeft. Daarnaast is de centrale ligging gunstig. Er is geen sprake van een keuze tussen verschillende locaties.

Waarom niet een opvang buiten de wijk? 
Zie locatiekeuze. Deze locatie is beschikbaar en geschikt.

Hoe komt de opvanglocatie eruit te zien?
We behouden zoveel mogelijk voorzieningen die er al zijn. De ruimtes in de oude school zijn vrij groot en worden opgesplitst in kleinere slaapkamers. Er komt een gezamenlijke ruimte waar gekookt en gegeten kan worden door de bewoners. Ook worden er extra douches gebouwd. De wc’s die al in het schoolgebouw aanwezig zijn, blijven er in zitten. Op de plattegrond kunt u zien hoe de indeling van de kamers en gemeenschappelijke ruimtes gaat worden. 

Waarom kan deze school geen school blijven?
Het is de keuze van het schoolbestuur om deze locatie te verlaten. Zij gaan daar zelf over. We zien over het algemeen dat de leerlingenaantallen teruglopen in Lingewaard. In Lingewaard hebben we vrijheid van schoolkeuze. Bemmel heeft 4 basisscholen op < 13.000 inwoners. Dat is landelijk gezien veel. 

Komen er na vertrek van Oekraïners asielzoekers wonen?
We gaan de locatie inzetten voor het huisvesten van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarbij gaan we de mogelijkheden voor woningbouw onderzoeken. De locatie is niet in beeld voor het huisvesten van asielzoekers en lijkt niet geschikt voor een asielzoekerscentrum (AZC).  

Vragen over de mensen

Wie komen er te wonen?
Onder de bewoners bevinden zich vrouwen, mannen en kinderen uit alle leeftijden. Dit kunnen echtparen, gezinnen en/of alleenstaanden zijn. Deze locatie is zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Het hangt af van de mensen die zich melden bij de centrale aanmeldpunten. 

Hoe lang blijven de Oekraïense vluchtelingen?
Aan het begin van de oorlog, op 4 maart 2022 is de Europese richtlijn voor bescherming in werking getreden. Dit betekent dat de Oekraïense bevolking in Nederland recht heeft op opvang en medische zorg. En onderwijs voor minderjarige kinderen. Het geeft ook de mogelijkheid om te werken. 

Op dit moment loopt de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en de gemeentelijke opvangtaak tot 4 maart 2026. De verwachting is, dat de bescherming in ieder geval nog met een jaar wordt verlengd, tot 4 maart 2027. Wat daarna gebeurt, is nog niet duidelijk. 

Hebben deze mensen eerst hun trauma verwerkt, voordat ze naar deze locatie komen? 
Op de locatie gaan zowel mensen wonen die onlangs in Nederland zijn gearriveerd als mensen die al langer in Nederland wonen. Een klein deel van de Oekraïense vluchtelingen heeft een trauma. De bewoners worden begeleid door locatiemanagers en medewerkers die maatschappelijke begeleiding bieden. Wanneer er sprake is van trauma’s, wordt hier passende hulp voor geboden. 

Vragen over de buurt

Blijft de speeltuin en schoolplein behouden?
De buurtspeeltuin De Torteltuin en een groot deel van het schoolplein blijven open en toegankelijk voor iedereen. Deze zijn veilig te bereiken via de bestaande ingang van het schoolplein vanaf de Dr. Hoijngstraat. We gaan samen met de buurtbewoners kijken hoe we de elementen/faciliteiten die moeten wijken op een andere plek op het plein laten terugkomen. 

Waar parkeren deze mensen hun auto?
We maken op eigen terrein parkeerplekken. De inrit van de parkeergelegenheid is aan de Dr. R. van Oppenraaijstraat. 

Op andere locaties wonen Oekraïners met minder mensen. Is het wel verstandig om 63 Oekraïners bij elkaar te plaatsen?
We gaan deze mensen gefaseerd plaatsen en kijken telkens naar de leefbaarheid en dynamiek. Vergeleken met veel opvanglocaties landelijk, is er bij 63 personen sprake van een relatief kleine locatie. In Huissen en Gendt hebben we een locatie van vergelijkbare grootte.

Is er een richtlijn voor geluidsoverlast?
Er zijn huisregels voor de bewoners waarin regels over geluid opgenomen zijn.

  • Tussen 22.00 en 08.00 uur moet het stil zijn op de opvanglocatie. 
  • Het veroorzaken van geluidsoverlast is te allen tijde verboden. 
  • Muziek dient op een acceptabel volume te worden afgespeeld of draag een koptelefoon, ook overdag.
  • Bezoek is na 22.00 uur verboden. 

Bij overlast kunt u altijd de locatiemanager bellen. Dit nummer is 24/7 bereikbaar.  De locatiemanager is bereikbaar op nummer 06 21 50 37 75.

Hoe waarborgen jullie de veiligheid in deze wijk? 
We waarborgen de veiligheid op dezelfde manier als in de rest van Lingewaard.

Wie kan ik bellen bij overlast?
Vanaf het moment dat er vluchtelingen op de locatie wonen, is er een locatiemanager als aanspreekpunt voor de omwonenden beschikbaar. ’s Avonds en in de weekenden is er een beveiligingsdienst bereikbaar. De locatiemanager is bereikbaar op nummer 06 21 50 37 75.

Vragen over het proces

Waarom heeft niet iedereen in de wijk / heel Bemmel een uitnodiging voor de informatieavond van 13 maart ontvangen? 
Deze avond organiseerden we voor de direct aanwonenden. De verandering van de functie van het gebouw is vooral merkbaar voor de mensen / ondernemers die direct rond het gebouw wonen. Wij vinden het belangrijk dat zij als eerste de ruimte krijgen om hun vragen, zorgen en opmerkingen met ons te delen. Daarna informeren we de hele wijk Klappenburg middels een brief. 

De gemeente weet al langer dat ze dit pand als opvanglocatie willen gebruiken. Waarom is er pas zo laat gecommuniceerd?
De gemeente krijgt een opgave vanuit het Rijk om binnen een bepaalde termijn opvangplekken te realiseren. 

Wanneer er een mogelijk geschikte locatie in beeld is, wordt een locatieonderzoek uitgevoerd en vervolgens akkoord gevraagd aan het ministerie. De directe omgeving is direct na het collegebesluit geïnformeerd. De dag erna is er ook persbericht uitgestuurd. 

Wanneer komen de Oekraïense vluchtelingen er te wonen?
Voor nu is de verwachting is dat de eerste bewoners er in september gaan wonen. We zijn met de planning afhankelijk van de bouwontwikkelingen bij Basisschool De Borgwal. Zodra de kinderen allemaal terug zijn naar de locatie van De Borgwal, kunnen wij starten met de verbouwing in het gebouw. Het aanleggen van de parkeerplaatsen kan eerder starten.