Inburgeren in Lingewaard

Vanaf 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers in Nederland. Om iedereen een goede start te geven, ondersteunen we in Lingewaard nieuwkomers die moeten inburgeren actief. Door de nieuwe wet verandert er het nodige voor gemeenten, ketenpartners en natuurlijk voor de nieuwkomers zelf. Wat het inburgeren onder de nieuwe wet precies inhoudt, leest u hier.

Focus op taal en werk

Taal en werk staan centraal in het nieuwe inburgeringsstelsel. Hierdoor kunnen nieuwkomers snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse samenleving. Wie de taal goed beheerst, vindt sneller werk en voelt zich ook sneller thuis. Daarom is het belangrijk dat inburgeraars de Nederlandse taal zo goed mogelijk leren.  Liefst tijdens zinvolle activiteiten in de samenleving en bij het voorbereiden op het vinden van werk.

Inburgeren op eigen niveau

Inburgeren kan via drie verschillende leerroutes. Die zijn er voor verschillende groepen inburgeraars.

  • B1-route
    De nieuwe inburgeringswet vraagt van nieuwkomers om Nederlands te leren op taalniveau B1. Dit wordt zowel op school als in de praktijk geleerd, bijvoorbeeld door middel van betaald werk of vrijwilligerswerk. Met taalniveau B-1 kun je je goed en zelfstandig uitdrukken in het Nederlands.

  • Zelfredzaamheidsroute
    De ‘zelfredzaamheidsroute’ (Z-route) is er voor inburgeraars met een beperkte leerbaarheid. Voor hen is het niet haalbaar om binnen drie jaar – de inburgeringstermijn – Nederlands te leren op taalniveau B1. De Z-route is er om zelfstandig mee te kunnen doen in de samenleving. Het traject wordt niet afgesloten met een examen, maar met een gesprek met een Consulent Inburgering. De inburgeraar moet dan wel 800 uur aan participatie en 800 uur aan taalonderwijs hebben besteed.

  • Onderwijsroute
    Deze route is er voor jonge nieuwkomers. Het is een voltijdstraject van ongeveer twee jaar lang en veertig uur per week. Inburgeraars studeren af op taalniveau B1. Dit taalschakeltraject is bereidt hen voor op uit- en doorstroom naar een opleiding MBO/HBO/WO. Meestal krijgen ze hiervoor studiefinanciering.

Welke route volgt de inburgeraar?

De Consulent Inburgering van de gemeente Lingewaard bepaalt welke route de nieuwkomer gaat volgen. We brengen de situatie van elke nieuwkomer zo zorgvuldig mogelijk in kaart tijdens een ‘brede intake’. Als het kan, gebeurt dit al in het AZC. Bij de brede intake hoort een leerbaarheidstoets, waarmee we onderzoeken welk niveau voor de inburgeraar haalbaar is.

Samen met de inburgeraar maken we daarna een Plan Inburgering en Participatie (PIP). Hierin staat welke leerroute de inburgeraar gaat volgen. Denk aan het aantal taallesuren, en alle overige afspraken over aanvullende verplichte modules, participatieactiviteiten en werk.

Aanbod van de leerroute

Asielmigranten hoeven niet te betalen voor hun inburgeringsleerroute. Gezinsmigranten en overige migranten wel. Zij zorgen zelf voor de inkoop van hun traject. Ze kunnen daarbij eventueel gebruik maken van een lening bij DUO.

Er zijn ook andere verplichte modules voor de inburgeraars, zowel voor de asiel- als gezinsmigranten. Zoals het Participatieverklaringstraject (PVT) dat gaat over kernwaarden van de Nederlandse samenleving. De Consulent Inburgering vertelt u er meer over.

Financiële en maatschappelijke ondersteuning

Als een inburgeraar een uitkering ontvangt, dan betaalt de gemeente zijn of haar vaste lasten. Dit geldt voor  de eerste zes maanden van de inburgering. Zo kan deze wennen aan de financiële situatie, en leert omgaan met inkomsten en uitgaven in Nederland. Het doel is om problemen met schulden te voorkomen. Op welke wijze iemand deze ondersteuning krijgt, staat in het PIP.

Samenwerking

Samen met onze maatschappelijke partners begeleidt de gemeente Lingewaard nieuwkomers tijdens hun inburgeringstraject. We werken onder andere nauw samen met Vluchtelingwerk en de aanbieders van de leerroutes. Dat zijn NewBees, Sagènn en de HAN. Vluchtelingenwerk biedt onder meer de maatschappelijke begeleiding bij praktische zaken. Denk aan vragen over huisvesting, de aanvraag van voorzieningen zoals toeslagen, het inschrijven bij de huisarts, etc.

Taken van DUO

De gemeente voert het grootste gedeelte van de nieuwe wet uit. Ook blijven er taken bij de landelijke overheid. Zo blijft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) verantwoordelijk voor de handhaving van de inburgeringsplicht. Ook stelt DUO de leerbaarheidstoets beschikbaar en neemt DUO de landelijke examens af.

Meer informatie:

Bel (026) 32 60 111