Het stroomt bij... Pieter Bongaarts van De Minkhof

Lingewaard stroomt. Want in Lingewaard liggen veel kansen om energie te besparen of zelf op te wekken. Dat is goed voor de toekomst van onze gemeente én voor uw portemonnee. Lees hier het verhaal van Lingewaarders die al aan de slag zijn gegaan met energie. En ontdek hoe u ook mee kunt doen!

Wie ben je en wat doe je?

‘Ik ben Pieter Bongaarts en werk als facilitair manager bij ontmoetingscentrum de Minkhof. Deze plek is bedoeld voor senioren uit Lingewaard en omgeving die graag binnen of buiten actief willen zijn. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten en samen aan de slag gaan.

Waar gaat jouw energie van stromen?

Mijn energie gaat stromen als ik hier veel senioren zie die het naar hun zin hebben; die plezier hebben en lekker bezig zijn. Dat vind ik fantastisch. Toen we hier begonnen was er nauwelijks geld en waren we afhankelijk van de spullen die mensen ons schonken. Bijna alles op de locatie is dan ook hergebruikt. Van de machines voor houtbewerking tot aan het kippenhok. Wat ooit uit nood begon, is inmiddels echt een cultuur geworden. Regelmatig komen inwoners bijvoorbeeld hout brengen met de vraag of wij dat nog kunnen gebruiken.’

Zonnepanelen, ledverlichting en een warmtepomp

‘Ons hoofdgebouw is heel energiezuinig. De toenmalige eigenaar heeft bij de bouw veel rekening met het energieverbruik gehouden. Alles is dan ook erg goed geïsoleerd en er is een speciaal zuinig ventilatiesysteem. Wij wilden dat voortzetten. Zo zijn er nu 43 zonnepanelen, die gedeeltelijk geschonken zijn. Met behulp van sponsoren konden we een warmtepomp voor verwarming kopen en ledverlichting plaatsen. En in de hobbyruimte hangen infraroodpanelen die warmte uitstralen boven de werkbanken. Helaas geven die niet voldoende warmte, daarom komen er binnenkort ook 2 airco’s die kunnen verwarmen. In de toekomst willen we ook van het gas af, maar nu lukt dat financieel nog niet.’

Tips

‘In mijn omgeving sta ik bekend als de “Kierenjager”, omdat ik altijd op zoek ben naar kieren en naden om te dichten. Mijn tip is dan ook: kijk eerst waar de warmte weglekt en ga aan de slag met tochtstrips. Daar gaat je energierekening echt van naar beneden!’

Het stroomt bij… steenfabriek De Zandberg in Gendt

Sinds vorige week stroomt het bij steenfabriek De Zandberg in Gendt. De bakstenen en steenstrips van steenfabriek De Zandberg zijn namelijk een stuk milieuvriendelijker. In het bijzijn van wethouder Maarten van den Bos rolden de eerste ‘WasteBasedBricks’ van de pers. Deze speciale bakstenen bestaan voor minstens 60% uit hergebruikt materiaal.

30% Energiebesparing

Naast het hergebruik van oude materialen, wordt bij het maken van de ‘WasteBasedBricks’ tot wel 30% energie bespaard ten opzichte van normale bakstenen. Er is namelijk minder energie en water nodig om de bakstenen te maken. Dit betekent minder afval én minder behoefte aan nieuw materiaal om de stenen te maken. Oude wc-potten, servies, bakstenen en glas krijgen zo een tweede leven in deze speciale bakstenen. Met de stenen wordt het bouwen van woningen en andere gebouwen milieuvriendelijker. Zo bouwen we niet alleen aan woningen, maar ook aan een groenere toekomst!

Toekomstbestendig Wonen Lening voor woningeigenaren

Heeft u plannen om uw huis te isoleren, asbestvrij te maken of kwalitatief te verbeteren? Verbouwingen kosten vaak (veel) geld en als er niet genoeg geld is, dan wordt verbouwen lastig. Daarom bieden de provincie en de gemeente u de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van uw huis: de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’.

U kunt gebruik maken van de lening als u:

  • Uw woning wilt verduurzamen
  • Asbest van het dak wilt verwijderen
  • De fundering wilt herstellen of
  • Inpandig levensloopbestendige maatregelen wilt treffen (zoals brede deuropeningen voor toegankelijkheid van uw rolstoel, verwijderen van drempels etc.)

Voorwaarde voor deze lening is, dat er ook altijd een energiemaatregel genomen moet worden. Een energiemaatregel is bijvoorbeeld dakisolatie of vloerisolatie. Meer weten over de Toekomstbestendig Wonen Lening? Kijk dan hier.

Het Energieloket Lingewaard nu beter telefonisch bereikbaar!

Heeft u een vraag over het verduurzamen van uw woning? Dan kunt u die voortaan op dinsdagen tussen 9.00 en 13.00 uur telefonisch aan het Energieloket Lingewaard stellen via 06 14 82 24 18. Buiten deze tijden kunt u de voicemail inspreken of een bericht sturen via WhatsApp of Signal. Liever persoonlijk contact? Bezoek dan het Energieloket. Kijk voor openingstijden op: www.energieloketlingewaard.nl