Gemeentegrond kopen (restgroen)

Wilt u gemeentegrond kopen om uw tuin uit te breiden? Of heeft u al gemeentegrond in gebruik? Restgroen is gemeentegrond die wij niet meer nodig hebben voor de openbare ruimte. Grenst er restgroen aan uw tuin? Dan kunt u dit nu misschien kopen.

Aanvraag restgroen

Wilt u weten of u restgroen kunt kopen bij uw woning? Vul hiervoor het digitale aanvraagformulier in. Voeg een tekening en eventueel foto’s van de grond toe. We doen ons best om u binnen 6-8 weken antwoord te geven.

DigiDVerzoek tot aankoop (DigiD)

eHerkenningVerzoek tot aankoop (eHerkenning)


Voorwaarden

We beoordelen uw aanvraag of de situatie aan vaste voorwaarden. Deze voorwaarden leest u in onze beleidsregels voor de uitgifte van reststroken.

Grondprijs

Restgroen is tijdelijk te koop voor € 50,- per m² kosten koper. De grondprijs is tijdelijk verlaagd om de verkoop te stimuleren. Met kosten koper bedoelen we dat de kosten van de verkoop voor rekening van de koper komen. Denk aan de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kosten voor het Kadaster. 

Gebruik en bestemming

Restgroen wordt verkocht in de huidige staat. Na de verkoop mag de grond gebruikt en ingericht worden als tuin. Ook is bouwen op de grond mogelijk als de bestemming en het omgevingsplan dit toelaten. Via het Omgevingsloket vindt u de (vergunningsvrije) bouwmogelijkheden. 

Project restgroen

We willen het gebruik en het eigendom van gemeentegrond goed regelen. Op verschillende plekken in de gemeente wordt gemeentegrond gebruikt als tuin of erf. Voor dit gebruik zijn soms geen (schriftelijke) afspraken gemaakt. Dit gaat vaak onbewust. In deze gevallen gaan we graag met elkaar in gesprek. We maken afspraken en waar mogelijk verkopen we de grond. 

Gebruikt u gemeentegrond? Dan ontvangt u van ons een brief. U ontvangt dan een tekening en een omschrijving van de bewuste grond. In de brief leggen we uit wat de mogelijkheden zijn en hoe het vervolg er uitziet. Roept de brief vragen op? Dan beantwoorden we die graag. 

Beroep op verjaring

Denkt u dat u door verjaring eigenaar bent geworden van gemeentegrond? Dan kunt u een beroep op verjaring doen. U toont dit zelf aan met bewijs. Als bewijs kunt u foto’s, documenten en schriftelijke verklaringen sturen. Wij toetsen uw beroep op verjaring aan de geldende wet- en regelgeving. Zonder bewijs behandelen wij uw beroep op verjaring niet. 

U ontvangt van ons een verklaring als u verjaring kunt aantonen. Deze verklaring kunt u via de notaris inschrijven bij het Kadaster. Hiermee komt de grond op uw naam te staan. Dat gaat niet automatisch. De kosten voor de inschrijving zijn voor uw rekening. Ook het wijzigen van de bestemming naar ‘wonen’ moet u zelf betalen bij verjaring. 

DigiDBeroep op verjaring indienen

eHerkenningBeroep op verjaring indienen

Vragen?

Wilt u meer weten over restgroen of het gebruik van gemeentegrond? Neem dan contact op met Annabelle van Helmond, team Openbare Ruimte en Vastgoed via (026) 32 60 111