Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart (gpk) mag u gratis parkeren op aangegeven gehandicaptenparkeerplaatsen in Lingewaard. Ook kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle  EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. 
 

Bezoekt u een andere gemeente?

Binnen Nederland gelden er per gemeente andere parkeerregels voor u als gpk-houder. Het kan zijn dat u in een andere gemeente een extra vergunning nodig heeft of moet betalen op een parkeerplaats. Check daarom van te voren welke regels er gelden in de gemeente die u bezoekt.
 

Voorwaarden gehandicaptenparkeerkaart

Om in aanmerking te komen voor een gpk moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Bij een eerste aanvraag vraagt de gemeente altijd onafhankelijk medisch advies op bij Argonaut Advies. Dat betekent dat een andere arts dan uw eigen huisarts u medisch keurt op de voorwaarden. Op deze pagina vindt u de voorwaarden en het meldingsformulier voor de aanvraag van een gpk.

Er wordt onderscheid gemaakt in:

  1. De bestuurderskaart
  2. De passagierskaart
  3. Kaart voor instellingen

Voorwaarden bestuurderskaart

De bestuurderskaart vraagt u aan als u een beperking heeft en zelf autorijdt. Voor een bestuurderskaart gelden de volgende voorwaarden:

  • U kunt door uw beperking al langer dan 6 maanden niet of moeilijk lopen.
  • U kunt niet meer dan 100 meter aan één stuk lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een stok of een rollator.

Voorwaarden passagierskaart 

De passagierskaart vraagt u aan als u een beperking heeft en niet zelf autorijdt. De kaart staat op naam van een persoon en niet op kenteken. Voor de passagierskaart gelden de volgende voorwaarden:

  • U kunt door een ziekte of gebrek al langer dan 6 maanden niet (goed) lopen.
  • U bent rolstoel gebonden.
  • U kunt niet meer dan 100 meter in 1 keer lopen. Ook niet met een loophulpmiddel zoals een stok of een rollator.
    EN
  • U bent tijdens het vervoer op elk moment afhankelijk van de hulp van de bestuurder. Dit betekent dat u niet zelfstandig kunt wachten op de bestuurder wanneer u bent afgezet. 

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.  

Kaart voor zorginstellingen

Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor het vervoeren van bewoners. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij de passagierskaart. Werknemers kunnen voor de aanvraag ook gebruik maken van het meldingsformulier.

Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart

U kunt het online formulier gebruiken om een melding te maken dat u een kaart wilt aanvragen, voor het verlengen van uw huidige kaart of het omzetten van bestuurderskaart naar passagierskaart. Let op: het omzetten van de kaart wordt altijd beoordeeld door de medische specialist. Een gpk bestuurder gaat dus niet automatisch om naar een gpk passagier als u niet meer kan of mag rijden.

U kunt het formulier ook gebruiken om verlies of diefstal van de kaart door te geven.

DigiDMelding indienen particulieren

eHerkenningMelding indienen instellingen 

Nodig bij de aanvraag

Bij de aanvraag van een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart heeft u alleen een recente pasfoto nodig. Bij verlenging van uw huidige kaart heeft u nodig: 

  • Een recente pasfoto
  • Het nummer van uw kaart
  • De vervaldatum van uw kaart
  • Een kopie van beide zijden van uw huidige parkeerkaart

Kosten

Wanneer u voor het eerst een kaart aanvraagt en er is een positieve indicatie, betaalt u € 87,60. Een volgende keer dat u de kaart aanvraagt, is deze gratis.

Als u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart krijgt, moet u deze afhalen op het gemeentehuis in Bemmel. Daarvoor moet u een afspraak maken

Heeft u al eerder een kaart gehad, dan wordt uw nieuwe kaart thuisbezorgd door PostNL. 

Hoe lang het duurt 

De doorlooptijd voor het verlengen van de kaart is zes weken vanaf de aanvraag. 
De doorlooptijd voor een nieuwe aanvraag is vier maanden. Argonaut neemt zo nodig contact met u op voor een afspraak.

Gehandicaptenparkeerkaart inleveren

Het kan zijn dat de gpk niet meer nodig is vanwege bijvoorbeeld; verhuizing, overlijden of vanwege verandering van de situatie. De gpk moet u dan inleveren bij de gemeente. 
De gpk is een officieel document wat door de gemeente beëindigd en vernietigd wordt wanneer deze niet meer wordt gebruikt. U mag de gpk niet zelf vernietigen, doorgeven of doorverkopen. Via onderstaande link kunt u aangeven dat een gpk beëindigd kan worden.

Inleveren gehandicaptenparkeerkaart