Even voorstellen: de welzijnscoach
Met veel plezier werkt Rianne Wolters sinds 1 maart als welzijnscoach voor Stichting Welzijn Lingewaard. Een belangrijk onderdeel van haar werk is Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een alternatief voor het ‘traditionele pilletje’ of voor doorverwijzing naar de psycholoog voor mensen met lichte psychosociale klachten. Een huisarts of praktijkondersteuner verwijst patiënten door naar een welzijnscoach. Door middel van één of meerdere gesprekken met de welzijnscoach onderzoeken mensen wat hen zou kunnen helpen bij hun klachten. Zij weet wat er in de gemeente te doen is, op het gebied van culturele-, sport of sociale activiteiten of de juiste ondersteuning. Benieuwd naar de ervaringen van Rianne?
Sinds 1 maart werk ik, Rianne Wolters, met veel plezier als welzijnscoach bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL). Vanuit diverse functies die ik de afgelopen jaren heb bekleed - onder andere als wijkverpleegkundige- ben ik mezelf ervan bewust geworden, dat ik het meest blij word van het verbinden van mensen. Door mijn werkervaring heb ik ook de noodzaak gezien om preventief in te zetten op welzijn. Ik heb vaak mensen verzorgt en gedacht wat jammer dat het zo ver heeft moeten komen. Ik ben schrijnende situaties tegengekomen waarbij ik dacht: ‘als wij deze mensen eerder hadden gezien en geholpen had het niet zover hoeven te komen.’ Daarom zie ik het belang in van laagdrempelige preventie en voorlichting over wat de mogelijkheden zijn. Voor de inwoners zelf, maar ook om de zorg betaalbaar te houden.
Voor de uitvoer van het Gezond en Actief Leven Akkoord is er vanuit de gemeente subsidie vrij gekomen om als welzijnscoach aan de slag te gaan. Het gaat om een nieuwe functie waardoor ik kon pionieren om dit zo goed mogelijk neer te zetten. Hierdoor kon ik al mijn creatieve ideeën en netwerken vanuit het verleden inzetten. Belangrijk was om mijn netwerk te laten weten waarvoor ik te benaderen ben. Dat ik als welzijnscoach een lopende sociale kaart van Lingewaard in het voorliggend veld ben is voor het netwerk erg prettig. Het levert zowel de inwoner als bijvoorbeeld de huisarts wat op.
Welzijn op recept
Een belangrijk onderdeel van mijn functie als welzijnscoach is Welzijn op Recept. Kort gezegd houd dit in dat ik op verzoek van eerste lijnverwijzers, of op eigen initiatief van inwoners , een huisbezoek breng aan inwoners die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met Welzijn op Recept help ik de inwoners hun welbevinden te verbeteren en weer te leren vertrouwen op hun eigen zelfredzaamheid.
Stet u zich eens voor dat u volop in het werkproces zit en het overkomt u dat u een CVA krijgt. Hierdoor kunt u niet meer terugkeren in het arbeidsproces. Jaren gaan aan u voorbij en u komt tot het besef dat u steeds verder in een isolement bent geraakt. Hoe dapper is het dan dat u om hulp vraagt en dat u samen met mij, al pratende, kunt achterhalen wat uw welbevinden zou kunnen verhogen! En hoe mooi is het dan dat dat ook lukt met hulp van vrijwilligers en voorlichting over de werking van de sociale kaart.
In mijn eerste maanden als welzijnscoach heb ik al meerdere inwoners, van verschillende leeftijden en met uiteenlopende hulpvragen, gesproken. De ene inwoner begeleidt ik naar een collega binnen welzijnswerk voor de juiste ondersteuning, de andere inwoner is geholpen met het koppelen aan een activiteit in de buurt. Met Welzijn op Recept kan ik inwoners in hun kracht zetten én zorgprofessionals ontlasten.
Welzijn op Recept: ‘Van zorg naar welzijn’
Welzijn op Recept is een alternatief voor het ‘traditionele pilletje’ of voor doorverwijzing naar de psycholoog voor mensen met lichte psychosociale klachten, zoals somberheid of stress. Een huisarts, praktijkondersteuner of andere eerstelijnsverwijzer verwijst patiënten door naar een welzijnscoach.
De welzijnscoach weet wat er in de gemeente te doen is, op het gebied van culturele-, sport of sociale activiteiten en ook welke vormen van ondersteuning er zijn.
Door middel van één of meerdere gesprekken met de welzijnscoach onderzoeken mensen wat hen zou kunnen helpen bij hun klachten. Door de juiste begeleiding, iets te gaan doen wat ze leuk vinden, aan te sluiten bij een sociale activiteit of zich in te zetten als vrijwilliger kunnen ze zich weer beter gaan voelen.
Kijk voor meer informatie op: Rianne Wolters (swlingewaard.nl)