Gebiedsvisie Driegaarden 2 en 3

Deze pagina is bijgewerkt op 1 juli 2024

Het gebied Driegaarden is tien jaar geleden door de gemeenteraad in de Ruimtelijke Structuurvisie 2020-2025 aangewezen als toekomstige woningbouwlocatie. Omdat de gemeente wil voldoen aan de grote behoefte aan woningbouw in Lingewaard, is de locatie onderdeel van de versnellingsopgave voor woningbouw voor 2020-2025. Het eerste deelgebied, tussen de Muntstraat en Laakse Eind, bekend als Driegaarden 1 is bijna afgerond. Voor de twee andere gebieden Driegaarden 2 en 3 (in groen op het kaartje) stelt de gemeente een gebiedsvisie op, om zo kaders te bepalen voor verdere ontwikkeling van dit gebied.

De twee deelgebieden voor de visie op kaart.
De twee deelgebieden voor de visie.

In de gebiedsvisie kijken we breder dan alleen wonen

De gebiedsvisie vormt het kader voor de ontwikkeling van het gebied Driegaarden 2 en 3. Dit kader wordt gebruikt voor het op te stellen stedenbouwkundig plan en omgevingsplan. We willen met input van onder andere inwoners en ontwikkelaars een gebiedsvisie maken die uitnodigt tot de ontwikkeling van een prettig, groen en aantrekkelijk woongebied met een eigen identiteit. In deze visie kijken we breder dan alleen wonen. Het gaat ook over groen, water, parkeren en spelen. 
Deze woonomgeving is groen en klimaat adaptief, nodigt uit om te spelen en te bewegen en bevordert ontmoetingen. Daarnaast is de woonomgeving natuur inclusief en gaat zuinig en efficiënt om met water, grondstoffen en energie. 

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Op 27 juni 2022 hebben we een informatiebijeenkomst georganiseerd in de Valom in Huissen voor omwonenden en andere belanghebbenden. Hier hebben wij verteld over wat een gebiedsvisie is, wat we tot nu toe gedaan hebben en wat onze eerste ideeën zijn. Ook hebben we gesprekken gevoerd met inwoners over verschillende onderdelen van de visie en kon men vragen stellen of een reactie geven. Hieronder vindt u de presentatie en de posters van de ideeën voor de concept visie die wij hebben gepresenteerd tijdens deze bijeenkomst. 

Waar staan we nu?

We werken op dit moment nog aan de gebiedsvisie. Dit neemt meer tijd in beslag, omdat de initiatiefnemers (de ontwikkelende partijen en eigenaren van de gronden) bij de gemeente hebben aangegeven dat zij met de concept gebiedsvisie zoals die er lag geen haalbaar plan kunnen maken. Dit heeft onder andere te maken met toenemende bouwkosten en de aangescherpte eisen vanuit de Woondeal 2.0 waarin staat dat er in nieuwbouwplannen meer betaalbare woningen gerealiseerd moeten worden. 

Om de gebiedsvisie tot ontwikkeling te krijgen moet de conceptvisie aangepast worden. Op dit moment zijn wij hierover in overleg met de ontwikkelende partijen. Hierbij nemen we ook de eerder opgehaalde reacties uit de omgeving mee. We verwachten dat we na de zomer van 2024 meer duidelijkheid hebben over de gebiedsvisie. Als we meer duidelijkheid hebben gaan wij opnieuw met de omgeving en andere belanghebbenden in gesprek over de aangepaste gebiedsvisie. De wijze waarop we dat doen moeten we nog bepalen. De definitieve gebiedsvisie zal dan aan de gemeenteraad voorgelegd worden. 
 

Het vervolg en de planning

Hieronder vindt u de actuele planning met een toelichting.

  • Onderzoek aanpassing en aanpassen concept gebiedsvisie – tot 3e kwartaal 2024 
  • Aangepaste gebiedsvisie presenteren aan de omgeving en andere belanghebbenden – derde kwartaal 2024
  • besluitvorming (vaststelling gebiedsvisie) – 4e kwartaal 2024 
  • Presentatie aan en besluitvorming door college – vierde kwartaal 2024
    Als de concept visie klaar is leggen we deze voor aan het college en neemt zij hierover een besluit. Pas als het college positief besluit over de concept visie, dan gaan we deze presenteren aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt uiteindelijk de gebiedsvisie vast. Als het collegebesluit is genomen zullen we de visie inclusief bijlagen ook delen met de omgeving door het te plaatsen op deze webpagina.  
  • Presentatie aan en vaststelling door gemeenteraad – vierde kwartaal 2024
    Na het collegebesluit wordt de visie aan de raad voorgelegd. Dat gebeurt in stappen. Eerst wordt de raad tijdens de inforonde geïnformeerd, daarna wordt de visie besproken tijdens de politieke avond. Uiteindelijk neemt de raad een besluit op de Raadsavond. Indien gewenst kan tijdens de informatieronde of de politieke avond worden ingesproken.
  • Opstellen stedenbouwkundig plan – eerste/tweede kwartaal 2025
    Het vastgestelde visiedocument is de start voor de verdere uitwerking van een plan. De ontwikkelaars werken de visie uit in een stedenbouwkundig plan. Tijdens dit proces blijven de ontwikkelaars en de gemeente in gesprek met de omgeving over de invulling van dit plan. Met de ontwikkelaars stemmen wij af hoe de omgeving verder betrokken blijft. Hierover wordt u rechtstreeks en/of via deze pagina geïnformeerd.
  • Aanvang planprocedure – vierde kwartaal 2025
    Als het plan verder is uitgewerkt wordt een Omgevingsplan gemaakt. In het Omgevingsplan worden de kaders van het plan juridisch vastgelegd. Het Omgevingsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Het ontwerp Omgevingsplan zal ter inzage worden gelegd. Tijdens de inzagelegging kan iedereen, indien men dat wil, een zienswijze op het plan indienen. We weten nog niet precies wanneer het ontwerp Omgevingsplan ter inzage gelegd zal worden. Dat zal naar verwachting het vierde kwartaal van 2025 zijn. Wanneer het plan ter inzage wordt gelegd, zal dat worden gepubliceerd.
  • Vermoedelijke start realisatie - medio 2027
    We streven er naar dat de bouw van de eerste woningen medio 2027 gestart kan worden. 

Vragen? 

Neem dan contact op met Anneke Smits via a.smits@lingewaard.nl of via telefoonnummer (026) 32 60 111

Heeft u gevonden wat u zocht?