Dagelijks staan er files op de A12, A50, de A325 en de Pleijroute (N325). In project ViA15 werken provincie Gelderland en Rijkswaterstaat samen met verschillende gemeenten om deze fileproblemen aan te pakken en de doorstroming van het verkeer in de regio Arnhem-Nijmegen te verbeteren. Lingewaard is één van de samenwerkingspartners.

De opgave

Het project bestaat uit het doortrekken van de A15 tussen Bemmel en Oudbroeken (Duiven) (12 km nieuwe weg) en het verbreden van delen van A12 en A15 met extra rijstroken. 

Wat gaat er gebeuren? 

Een deel van het project valt buiten de gemeente Lingewaard. Binnen onze gemeentegrenzen vinden de volgende werkzaamheden plaats:

  • De huidige A15 wordt verbreed tussen knooppunt Valburg en Ressen.
  • De A15 wordt doorgetrokken van Bemmel naar de A12, tussen Duiven en Zevenaar. 
  • Er komt een brug over het Pannerdensch Kanaal.
  • Parallel aan de A15 wordt een snelle fietsverbinding aangelegd. 

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Op 2 oktober 2024 verklaarde de Raad van State het Tracébesluit ViA15 onherroepelijk. Dat betekent dat het zeker is dat de doortrekking van de A15 doorgaat.

De aannemerscombinatie GelreGroen (bestaande uit de bedrijven Dura Vermeer, BESIX, HOCHTIEF en John Laing) gaat het nieuwe deel van de A15 ontwerpen, aanleggen en onderhouden. De afgelopen jaren heeft GelreGroen vrijwel alle voorbereidende werkzaamheden verricht. Denk aan bodemonderzoeken, sloopwerkzaamheden, verleggen van kabels en leidingen en het uitwerken van de ontwerpen.

Nu de seinen op groen staan, gaat Rijkwaterstaat in overleg met GelreGroen over de enkele jaren geleden gemaakte contractuele afspraken. Dit is nodig omdat de werkzaamheden lang hebben stilgelegen en de wereld inmiddels is veranderd. Daarnaast heeft GelreGroen tijd nodig om de nodige mensen bij elkaar te brengen. Lingewaard gebruikt deze tijd om de afspraken met Rijkswaterstaat en GelreGroen uit het verleden nog eens tegen het licht te houden en te zorgen dat we klaar staan om ons deel van het werk goed te kunnen doen.

Wanneer starten de bouwwerkzaamheden?

Dat is nog niet met zekerheid te zeggen maar Rijkswaterstaat verwacht dat de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2025 weer verder gaan. 

Wat kunnen we dan verwachten?

GelreGroen heeft vergunningen nodig om het werk uit te voeren. Ook moeten de ontwerpen voor deze bouwwerken, maar ook voor bijvoorbeeld de snelfietsroute langs de A15, nog verder worden uitgewerkt. De gemeente is verantwoordelijk voor het beoordelen van de vergunningaanvragen en de uitgewerkte ontwerpen van de openbare ruimte. De eerste maanden gaan we dus vooral overleggen en nieuwe afspraken maken. Zodra we meer weten over de planning kunt u dat hier lezen. Ook zet Rijkswaterstaat deze informatie dan in de nieuwsbrief over het project en op www.via15.nl. U kunt zich daar ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Is er nog bezwaar mogelijk?

Tegen het project als geheel is geen bezwaar meer mogelijk. Dat de A15 wordt doorgetrokken is zeker. Wel kunnen belanghebbenden zienswijzen (en eventueel bezwaar) indienen naar aanleiding van concrete vergunningaanvragen.

Wanneer is de A15 klaar?

GelreGroen ging er eerder uit van een bouwtijd van in totaal vier jaar. Als de bouw inderdaad in 2025 start, is de verwachting dat de A15 in de zomer van 2029 gereed is. Zekerheid daarover is er pas als de gesprekken tussen Rijkswaterstaat en GelreGroen zijn afgerond.

Is er hinder voor de omgeving?

De komende tijd is die er niet, omdat het komende halfjaar nog niet buiten wordt gewerkt. Voordat de bouw start, informeert GelreGroen  de omgeving over de start van de werkzaamheden en wat dit voor de omgeving betekent. 

Direct omwonenden die menen dat zij recht hebben op nadeelcompensatie door de aanleg van de A15 kunnen voor meer informatie terecht op https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/contact/schade-en-compensatie/nadeelcompensatie

Meer informatie?

Kijk op www.via15.nl voor een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden, stuur een e-mail naar info@via15.nl of bel met 0800-8002.