Bijeenkomst 'Bewaak je eigen zaak'

Ondernemers in Lingewaard opgelet! Op maandagavond 7 april 2025 organiseren wij de bijeenkomst 'Bewaak je eigen zaak' voor alle ondernemers in de gemeente. De bijeenkomst vindt plaats op het gemeentehuis in Bemmel en begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Verschillende veiligheidsthema’s komen aan bod tijdens deze bijeenkomst. Denk hierbij aan digitale veiligheid, ondermijning, diefstal en inbraakpreventie. Zien wij je daar?

Meld je aan en kies jouw workshops

Wil je zeker zijn van een plek? Meld je dan nu aan voor de bijeenkomst, kies twee workshops (kijk hieronder voor een overzicht) en bewaak je eigen zaak! Heb je je al eerder aangemeld? Dan ontvang je van ons een e-mail met verdere instructies om twee workshops te kiezen.

Aanmelden bijeenkomst en workshops

Workshop 1: Live hack - hoe een hacker jou in een paar minuten overneemt!

Door: Cyber Seals

Ontdek de gevaren van cybersecurity tijdens deze live hack demonstratie. Cyber Seals laat zien hoe eenvoudig het is om een account (van bijvoorbeeld een medewerker) over te nemen. En wat een hacker vervolgens kan doen als deze eenmaal toegang heeft tot jouw laptop en/of bedrijfsnetwerk.

De experts van Cyber Seals laten zien hoe cybercriminelen inbreken, zwakke plekken benutten en systemen overnemen. Deze sessie vergroot het bewustzijn over digitale dreigingen en laat zien hoe organisaties zich hiertegen kunnen wapenen.

Mis deze live hack demonstratie niet en leer hoe je jouw organisatie beter kunt beschermen!

Workshop 2: Is mijn bedrijf aantrekkelijk voor dieven en overvallers?

Door: Wijkagent politie Rivierenland West en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland

Wil jij je onderneming veiliger maken voor medewerkers en klanten en beschermen tegen dieven en overvallers? Doe mee aan deze workshop en leer hoe je voorzorgsmaatregelen kunt nemen om onveilige situaties te voorkomen! 

Welke onderwerpen komen aan bod? Waar liggen de kwetsbaarheden in je bedrijf? Welke mogelijkheden heb je voor een veilige werkomgeving? Hoe te handelen als het je overkomt? Omgaan met agressie en hoe communiceer je.

Workshop 3: Een hennepplantage naast je pand of vermoedens van arbeidsuitbuiting bij een winkel, wat nu?

Door: Wijkagent ondermijning politie Rivierenland-West en Veiligheidsadviseur ondermijning gemeente Lingewaard

Zie je vreemde activiteiten? Ruikt het ineens anders in de buurt? Worden er in het pand naast je zakken potgrond naar binnen gedragen? Of zie je mogelijk uitbuiting van medewerkers door een ondernemer of het witwassen van crimineel geld? Weet wat je kunt doen in zo’n situatie!

In deze praktische workshop leer je alles over het herkennen van signalen van illegale activiteiten, zoals een hennepplantage of een XTC-lab. Je krijgt een duidelijke uitleg over waar je op moet letten en welke stappen je kunt ondernemen als er vermoedens zijn. Je krijgt uitleg hoe je anoniem kunt melden, zonder dat je jezelf  zorgen hoeft te maken over jouw privacy. Ook krijg je inzicht in wat de politie en de gemeente doen met jouw melding en hoe zij de situatie aanpakken.

Workshop 4: Alles wat je altijd al wilde vragen over veilig zaken doen

Door: Kamer van Koophandel

Als ondernemer heb je op vele manieren met veiligheid te maken: omgaan met data (privacy), cybersecurity beveiliging van data, oplichting (wel een rekening, geen producten), is het bedrijf betrouwbaar. Maar hoe ga je hier nou mee om? Wat kun je er tegen doen? En wat zijn je rechten en plichten?

De Kamer van Koophandel krijgt veel verschillende (veiligheids)vragen. En als ondernemer krijg je er wel mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan actie ondernemen en aangifte doen.

Tijdens de workshop worden er een aantal praktijkvoorbeelden gegeven en kun je jouw vragen stellen. Zo krijg je antwoorden en tips waar je direct mee aan de slag kunt. Ook krijg je achtergrondinformatie over hoe de processen werken en een vaste contactpersoon waar je met vragen terecht kunt. Kom langs en daag ons uit met al je vragen!

Workshop 5: Cyberscans - bescherming tegen online criminaliteit

Door: Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) en het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON)

In deze interactieve workshop nemen het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) en het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO-ON) je mee in de wereld van cybersecurity. Je krijgt inzicht in hoe je jouw bedrijf kunt beschermen tegen cyberdreigingen. Ook ontvang je praktische tips & tricks om geen slachtoffer te worden van online criminaliteit. 

Daarnaast ga je, onder begeleiding van een aantal studenten, aan de slag met de CyberVeiligCheck van het Digital Trust Center. Hiermee ontdek je snel hoe veilig jouw onderneming is en waar er verbeterpunten liggen.

Inhoud bijeenkomst

De bijeenkomst begint met een aftrap door burgemeester Nelly Kalfs. Daarna deelt het bedrijf Hoppenbrouwers, dat zelf slachtoffer is geworden van een cyberaanval, hun verhaal. Aansluitend kun je twee workshops volgen. De avond eindigt met een netwerkborrel. Je krijgt ook nog een leuke goodiebag mee naar huis!

Het definitieve programma

18.30 uur - Inloop
19.00 uur - Opening door burgemeester Nelly Kalfs
19.10 uur - Presentatie Hoppenbrouwers
19.45 uur - Pauze
20.00 uur - Start workshop 1
20.25 uur - Korte pauze / wisselen volgende workshop
20.35 uur - Start workshop 2
21.00 uur - Afsluiting en netwerkborrel
22.00 uur - Einde avond / goodiebag