Afvalspecial
In Lingewaard zijn we goed bezig als het gaat om afval scheiden. Hierdoor kunnen we zo veel mogelijk grondstoffen, zoals papier en plastic, hergebruiken. En houden we zo min mogelijk restafval over.
Als gemeente willen we de komende jaren nog meer stappen zetten. Samen werken we aan een circulair Lingewaard. Hoe we dat doen, leest u op deze pagina’s. Op deze pagina’s vindt u alle informatie over afval. Ook leest u wat het kost om uw containers te laten legen. Rondom de feestdagen kunnen de ophaaldagen anders zijn. Via onze website afvalwijzer. lingewaard.nl kunt u zien wanneer we bij u langskomen om uw afval op te halen. Of download de app Afvalwijzer Lingewaard.
Ik wens u alvast fijne feestdagen!
Maarten van den Bos
Wethouder Afval
Zwerfavalbrigades
In Lingewaard zijn verschillende zwerfafvalbrigades actief. Daar zijn we ontzettend trots op! We willen hen ook dit jaar weer bedanken voor hun enorme inzet. Wilt u ook helpen om Lingewaard schoner te maken? Meld u dan aan bij een van de zwerfafvalbrigades. Dat kan via www.lingewaard.nl/zwerfafval. Liever op uw eigen moment aan de slag om zwerfafval op te ruimen? Dat kan ook. Via de zwerfafvalbrigade kunt u materialen lenen om het afval op te ruimen.
Afvalmeter
Hoeveel kilo afval verwerkt de gemeente Lingewaard in een jaar?
In de afbeeldingen hieronder ziet u het aantal kilo per persoon. De cijfers over 2024 zijn een inschatting op basis van de eerste tien maanden van het jaar.
Afvalapp
Wilt u weten op welke dag uw restafval opgehaald wordt? Of wanneer u het oud papier aan de straat kunt zetten?
Al deze informatie vindt u op de website afvalwijzer.lingewaard.nl. Of download de app Afvalwijzer Lingewaard. Misschien heeft u nog een papieren afvalwijzer. Dan ontving u die in 2024 voor het laatst. Op afvalwijzer.lingewaard.nl of in de app Afvalwijzer Lingewaard vindt u altijd de meest actuele informatie.U kunt via de app ook zelf uw afvalwijzer printen.
Kerstboominzameling 2025
Na de feestdagen komen wij uw kerstboom weer ophalen. Dat doen we vanaf 7 januari. Wanneer komen we bij u langs?
- Huissen: dinsdag 7 januari 2025
- Haalderen en Gendt: woensdag 8 januari 2025
- Bemmel en Ressen: donderdag 9 januari 2025
- Angeren en Doornenburg: vrijdag 10 januari 2025
Aan de straat zetten
Zet de kerstboom op de inzameldag voor 7.30 uur aan de straat. Doe dat op de plaats waar u normaal uw
afvalcontainer neerzet. Woont u in een appartementencomplex? Leg de kerstboom dan naast de verzamelcontainer. U hoeft uw kerstboom niet van tevoren aan te melden.
Wat gebeurt er met uw gft?
Appelschillen, etensresten, uitgebloeide bloemen, klein snoeiafval: een groot deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Lever dit afval gescheiden in. Een groot deel van het gft dat we ophalen, wordt direct verwerkt tot compost. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke manier. Jaarlijks delen we gratis compost uit aan onze inwoners. Dit jaar was dat op 9 maart. Een deel van het gft-afval wordt vergist. Dat levert compost op én biogas. Dat is groen gas. Zo is afval dus weer grondstof!
Kca gratis inleveren
Bij het klein chemisch afval (kca) horen stoffen die gevaarlijk zijn doordat ze brandbaar, giftig en
bijtend zijn.
Zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen en spaarlampen. Kca mag niet in de restafvalcontainer. U kunt het gratis inleveren bij milieustraat Van Dalen, Veilingweg 8 in Huissen. U kunt het kca meestal ook inleveren bij de winkel waar u het heeft gekocht. Batterijen kunt u bij veel supermarkten inleveren, oude medicijnen kunt u naar de apotheek brengen.
Inzameling oud papier in 2025 door Remondis
Vanaf 2025 haalt Remondis in onze gemeente het oud papier van huishoudens op.
We hebben hiervoor gekozen omdat dit minder risicovol is dan de inzameling met vrijwilligers. We zijn de verenigingen dankbaar voor hun inzet in de afgelopen jaren. De verenigingen krijgen de komende vier jaar van ons een afbouwregeling.
Overdag inzamelen
Vanaf 2025 halen we uw oud papier overdag op in plaats van ’s avonds. Zet uw oud papier daarom voor 7.30 uur aan de straat. Doe het oud papier in dozen of bundel het. In de app Afvalwijzer Lingewaard ziet u wanneer we bij u langskomen. Dat is in 2025 misschien op een andere dag dan u gewend bent.
Zelf wegbrengen
U kunt uw oud papier ook zelf wegbrengen naar de papiercontainer aan de Arnhemsepoort in Huissen. Deze container heeft een brievenbusopening. Zorg dus dat uw oud papier plat genoeg is. Zet geen oud papier naast de container: zo houden we de buurt schoon. U kunt uw oud papier ook gratis inleveren bij milieustraat Van Dalen, Veilingweg 8 in Huissen. Of bij milieustraat Heijting, Looveer 1a in Huissen.
Tarieven afval 2025
Op 1 januari gaan de nieuwe tarieven voor afval in. In dit schema ziet u wat de kosten in 2025 zijn.
Samen werken aan een circulair Lingewaard
Als gemeente werken we samen met u aan zo min mogelijk restafval. Het andere afval zien we als grondstof: dat kan worden gerecycled en er kunnen nieuwe materialen van worden gemaakt. Zo werken we samen aan een circulair en duurzaam Lingewaard.
Hoe we dat doen, beschrijven we in ons grondstoffenbeleid. We vroegen u om met ons mee te denken. Dat deden we met gesprekken op straat en via een vragenlijst die iedereen in het najaar van 2023 in de brievenbus kreeg. Zo’n 3.000 inwoners vulden deze vragenlijst in. Daar kwamen mooie resultaten uit. Zo kregen we een 8 voor onze afvalinzameling! In maart 2024 organiseerden we drie inwoneravonden over afval. Daar hoorden we de mening van onze inwoners én hele goede ideeën. Alle informatie die we kregen, gebruikten we bij het maken van ons nieuwe beleidsplan voor de periode 2025-2030. In oktober stelde de raad dat beleid vast. We gaan nu dus aan de slag met het uitvoeren ervan. Een van de dingen waarmee we aan de slag gaan is het verminderen van gft in restafval.
Milieustraten
Bij de milieustraten kunt u uw afval kwijt. Zoals elektrische apparaten, grofvuil en bouw- en sloopafval.
U kunt uw afval zelf wegbrengen naar één van de milieustraten. Het kan zijn dat u hiervoor moet betalen. Vraag daarom eerst naar de kosten. De milieustraten zijn:
- Huissen - Van Dalen, Veilingweg 8. Tel.: (026) 326 62 00.
Open: ma-vrij: 07.00-17.30 uur. Za: 07.00-13.00 uur. - Huissen - Heijting, Looveer 1a. Tel.: (026) 325 26 46.
Open: ma-vrij: 07.00-17.00 uur. Za: 08.00-13.00 uur. - Doornenburg - Vos, Pannerdenseweg 105. Tel.: (0481) 42 13 13.
Open: ma-vrij: 07.30-18.00 uur. Za: 07.30-15.00 uur.
Ophaaldagen grofvuil
(Grof)vuil is afval dat niet in uw container past. Zoals meubels, bedden of vloerbedekking.
Dit halen we een paar keer per jaar bij u op. In 2025 doen we dat op 8 januari, 5 maart, 30 april, 2 juli, 3 september en 12 november. U betaalt hiervoor € 22,10 per m3. We halen maximaal 2 m3 bij u op. Wilt u dat we bij u langskomen? Geef dit dan uiterlijk de vrijdag voor de eerstvolgende ophaalronde vóór 10 uur aan ons door via onze website via https://www.lingewaard.nl/grofvuil-aanmelden. Matrassen kunnen we recyclen en halen we daarom apart op tijdens de inzameldagen. Het kan dus zijn dat uw matras eerder wordt opgehaald dan de rest van uw grofvuil. Zorg ervoor dat uw matras schoon en droog is.
Ophaaldagen wit- en bruingoed
Elektrische apparaten noemen we witgoed en bruingoed. Klein wit- en bruingoed, zoals een elektrische tandenborstel of een broodrooster, kunt u gratis inleveren bij winkels die elektrische apparaten verkopen.
Zoals een elektrowinkel of een supermarkt. Groot wit- en bruingoed halen we vier keer per jaar gratis op. In 2025 doen we dat op 13 februari, 15 mei, 7 augustus en 6 november. Wilt u dat we op een van deze dagen bij u langskomen? Geef dit dan uiterlijk de vrijdag voor de eerstvolgende ophaalronde vóór 10 uur aan ons door via onze website via https://www.lingewaard.nl/wit-en-bruingoed-aanmelden. U kunt uw wit- en bruingoed ook altijd naar de milieustraten brengen.
Textielinzameling in 2025
In 2025 plaatsen we extra of grotere textielcontainers Lingewaard. De huis-aan-huisinzameling van textiel verandert: omdat Spronk gestopt is, gaan we samenwerken met Sympany. Vier keer per jaar komen ze bij u langs om uw textiel op te halen. Enkele dagen voor de inzameldag krijgt u een sticker in de brievenbus. Stop uw kleding in een vuilniszak en plak de sticker hierop. Zet de zak op de inzameldag aan de straat.