Afvalspecial

We moesten er dit jaar lang op wachten, maar nu is de zomer eindelijk begonnen. Het kwik steeg afgelopen week flink. Geniet u ook van het mooie weer?

In deze Afvalspecial vindt u handige informatie en tips, bijvoorbeeld om uw gft-container fris te houden met de warme dagen. Helpt u ons Lingewaard schoon te houden? Zet uw afval niet te vroeg aan de straat: dat trekt ongedierte aan. Zet oud papier op regenachtige dagen zo laat mogelijk aan de straat. En knoop (maximaal drie) pbd-zakken aan elkaar om te voorkomen dat de zakken door de straat waaien. Op sommige plaatsen wordt afval vaak verkeerd aangeboden of wordt afval gedumpt naast de containers of in de natuur. Op deze plekken zullen we meer gaan handhaven.

Als gemeente werken we hard aan een circulair Lingewaard. En we doen het al heel goed: elk jaar hebben we minder restafval. Maar we willen graag nog meer stappen maken. Daarom starten we in enkele wijken met proeven waarmee we afval beter scheiden, zoals gft. Doet u ook mee?

Maarten van den Bos
Wethouder Afval

wethouder Maarten van den Bos

Snoeihout, grofvuil of wit- en bruingoed laten ophalen?

In de app Afvalwijzer Lingewaard of op afvalwijzer.lingewaard.nl leest u wanneer we bij u langskomen.

Wilt u dat we uw snoeihout, grofvuil of wit- en bruingoed laten ophalen? Geef dit uiterlijk de vrijdag voor de inzameldag vóór 10 uur aan ons door. Dat kan via de app Afvalwijzer Lingewaard of via onze website. Of bel (026) 32 60 111. Zet uw afval op de inzameldag voor 7.30 uur aan de straat.

1x per maandsnoeihout (max 1m3, gratis)
8 augustuswit- en bruingoed (gratis)
5 septembergrofvuil (max 2m3: kosten: € 21,00 per m3)
7 novemberwit- en bruingoed (gratis)
14 novembergrofvuil (max 2m3: kosten: € 21,00 per m3)

Zwerfafvalbrigades

In Bemmel, Gendt, Haalderen en Huissen zijn zwerfafvalbrigades actief. Dit zijn vrijwilligers die in onze gemeente zwerfafval verzamelen.

De meeste brigades gaan één zaterdagochtend in de maand samen op pad. Wilt u ook helpen om Lingewaard schoner te maken? Meld u dan aan bij een van de zwerfafvalbrigades. Of rechtstreeks via een van de leden van de brigade. Liever op uw eigen moment aan de slag om zwerfafval op te ruimen? Dat kan ook. Via de zwerfafvalbrigade kunt u materialen lenen om het afval op te ruimen.

Gft-container zonder luchtjes

Met deze tips houdt u een frisse gft-container:

  • Koop slim in, zodat u zo min mogelijk eten weg hoeft te gooien.
  • Leg een laagje droog tuinafval, stro of een krant op de bodem. Dit neemt het vocht op. De kans is kleiner dat er na het legen nog restjes in de container blijven zitten.
  • Plaats de gft-bak in de schaduw en niet in de zon.
  • Laat het deksel op een kier, bijvoorbeeld door er een houtje tussen te doen.
  • Maak uw container na het legen schoon met water en azijn of water en groene zeep. 
  • Last van maden in uw groenbak? Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container. Of strooi er af en toe een handje zout in.

Afvalapp

Wilt u weten op welke dag uw restafval opgehaald wordt? Of wanneer de vrijwilligers voor het oud papier langskomen?

U leest het op de website afvalwijzer.lingewaard.nl. Of download de app Afvalwijzer Lingewaard. Daar vindt u altijd de meest actuele informatie. Ook als er ophaaldagen veranderen, bijvoorbeeld vanwege evenementen of feestdagen. In de app zit ook een handige productscanner. Wanneer u een product met uw telefoon scant of er een foto van maakt, ziet u direct welk soort afval het is. En of het bijvoorbeeld bij plastic (pbd) of restafval moet.

Jutbakken

Lingewaard ligt prachtig tussen de rivieren. We vinden het fijn wanneer mensen van ons rivierengebied genieten.

Daarom plaatsen we jutbakken in de uiterwaarden. In de jutbakken vindt u kleine afvalzakjes. Komt u onderweg zwerfafval tegen? Doe het in de afvalzak en gooi het in de jutbak. Zo houden we onze uiterwaarden schoon.